måndag 23 januari 2012

11 januari 2012 (#222. Port)

En vacker gammal port som finns i Trelleborgen.

Mitt i Trelleborg återfann arkeologerna 1988 det sensationella fyndet av en vikingatida ringborg, en så kallad "Trelleborg". Borgen kunde dateras till 980-talet och var den första som återfunnits på svenskt område. Den arkeologiska utgrävningen gav tillräcklig kunskap om utbredning och sannolik konstruktion för att borgen skulle kunna återskapas. En dryg fjärdedel reser sig idag tillsammans med ett rekonstruerat medeltida långhus och några grophus på den historiska platsen. Trelleborgen är stadens främsta kultur och turistmål. Borgen i Trelleborg är anlagd av kung Harald Blåtand i slutet av 900-talet. Till skillnad från övriga sådana här s.k. "trelleborgar" har arkeologerna inte funnit rester efter långhus inne i själva borgområdet. Däremot påträffades huslämningar från 1300-talet. Ett sådant hus har rekonstruerats och här hittar du under sommaren bl.a. en museishop. Borgen är öppen för besök året runt.

Namnet Trelleborg

Troligen kallades den här typen av borgar för trelleborgar redan under vikingatiden. Trell betyder snedställt timmerstöd och det fanns ju i rik mängd runt borgen När staden Trelleborg kom till fanns ännu en del lämningar av borgen kvar och platsen kallades säkert redan Trelleborg.
Men att vi också idag använder benämningen trelleborgar är mera en tursam slump och beror på att den första av de fyra återfunna danska borgarna - där vallarna alltid legat synliga - kallades Trelleborg.
Källa: Trelleborgs Kommun


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar